9 lipca 2016

Pysznie dla rodziny i przyjaciół - Joanna Drzazga i Gosia Wieruszewska






Autor: Joanna Drzazga
Tytuł: Pysznie dla rodziny i przyjaciół
Zdjęcia: Gosia Wieruszewska
Wydawnictwo: Muza
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 192
Oprawa: miękka




Lubię przeglądać książki kulinarne. Lubię zaznaczać kolorowymi karteczkami potrawy, które wzbudziły moje zainteresowanie. Lubię ten dreszczyk emocji, kiedy je przygotowuję. Uda się, czy się nie uda? Bardzo lubię, kiedy pichcę coś po raz pierwszy, a to okazuje się być tak pyszne, że trafia na stałe do naszego menu.  Lubię odkrywać nowe smaki, zapachy i nieznane mi połączenia i obdarowywać nimi moją rodzinę. Tak samo, jak autorka książki, o której chcę wam dziś opowiedzieć.

Pysznie dla rodziny i przyjaciół nie pojawiło się u mnie przypadkiem. Przeglądając jakiś czas temu zapowiedzi wydawnicze, zwróciłam uwagę na okładkę. Moje kolory. Połączenie turkusu, szarości i czerni. Poza tym, tylko sztućce i kilka minimalistycznych ikonek. Z ciekawością przeczytałam okładkową zapowiedź.  O tym, że książka powstała z pasji do gotowania dla innych i wspólnego spędzania czasu przy stole oraz dzielenia się radością z odkrywania nowych smaków.  Spodobało mi się. Do tego autorka, Joanna Drzazga zupełnie dla mnie anonimowa, w towarzystwie fotografki z zamiłowaniem do reportażu Gosi Wieruszewskiej.  Przygarnęłam i wiecie co? Intuicja mnie nie zawiodła. Bo książka już nieco zmaltretowana, wyklejona kolorowymi karteczkami, stoi nie na regale w sypialni, ale zajęła zaszczytne miejsce w kuchni. Tam, gdzie lądują wszystkie książki kucharskie, z których korzystam na co dzień.



Co znajdziecie w środku?

Dwadzieścia osiem gotowych zestawów (trzydaniowych) na odświętne kolacje i obiady w gronie przyjaciół i rodziny.  Ponad sto przepisów na przystawki, dania główne i desery.  Każdy w wersji na sześć osób.  Królują dania proste, choć znajdą się też nieco bardziej wykwintne, co nie znaczy, że bardziej czasochłonne. Autorka stawia na dobrej jakości składniki bazowe, świeże zioła i różnorodne przyprawy. Na tym absolutnie nie pozwala sobie i czytelnikom oszczędzać.  Co najważniejsze. Spotkacie się w tej książce z doskonałym rozplanowaniem wszystkich czynności, które wykonujemy podczas przygotowywania przyjęć czy posiłków dla domowników.  Znajdziecie informacje, kiedy najlepiej wykonać poszczególne części z danej propozycji i ile potrzeba czasu na przygotowanie każdej z nich.  Autorka podaje wszystko prosto, zwięźle i zrozumiale.

Babeczki marchewkowe z serkiem mascarpone


Bazowe przepisy, których używa się do kilku potraw w książce znajdują się na końcu. Tam też znajdziecie indeks przypraw, w które najlepiej zaopatrzyć się zanim zaczniecie korzystać z książki. Autorka w kilku punktach opisała także jak przygotować różne rodzaje mięs i ryby. Dla mnie to cenne wskazówki, szczególnie, jeśli chodzi o ryby, które są moją zmorą.
Dużym atutem książki są zdjęcia Gosi Wieruszewskiej.  Bez przekombinowania. Bardzo estetyczne i apetyczne. Zdjęcia reportażowe dodają autentyczności.

Menu

Sos musztardowy (pychota!)







Tarta z pomidorami i serem roquefort


Przetestowałam już kilka przepisów na potrawy obiadowe i desery.  Wiele z nich mocno nawiązuje do kuchni francuskiej, co zresztą nie dziwi, bo Joanna Drzazga jest żoną polskiego dyplomaty i przez pięć lat mieszkała we Francji.  Korzystając z książki nie trzymam się gotowych zestawów. Czasem biorę zupę, czasem mięsko, a czasem podkradam z jakiegoś dania sam przepis na sos czy sałatkę.  Nie zdarzyła mi się żadna gafa. Wszystko wychodzi i jest pyszne.  Do tej pory najbardziej przypadł mi przepis na szybciutkie babeczki marchewkowe z serkiem mascarpone, kruszonka z jabłkami, gruszkami i śliwkami, sos musztardowy, sernik Melisy, tarta z pomidorami i serem roquefort oraz piersi z kurczaka w sosie estragonowym.

Joanna Drzazga namawia czytelników do wspólnego gotowania i biesiadowania przy rodzinnym stole. Bo to przecież taniej i o wiele przyjemniej. Z takimi wskazówkami i przepisami przyjęcie dla większej liczby osób rzeczywiście nie wydaje się problemem.  Spróbujcie sami:) Ja polecam.

PS Jedynym minusem książki jest to, że ma miękką oprawę. Po kilku posiedzeniach w kuchni nie wygląda najlepiej ;(





http://www.taniaksiazka.pl/pysznie-dla-rodziny-i-przyjaciol-joanna-drzazga-gosia-wieruszewska-p-631372.html
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki serdecznie dziękuję księgarni Tania Książka





6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie bardziej lubię książki niż samo gotowanie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja zawsze nie mogę się doczekać testowania. Tego, czy z książki rzeczywiście fajnie się gotuje czy to tylko ściema. Ta już zostaje na stałe w kuchni :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz swój ślad