FOTOGRAFIA SMAKU - ZOFIA NASIEROWSKA I JANUSZ MAJEWSKI


Przy okazji poszukiwań pomysłu na jutrzejszy obiadek dla moich chłopaków, wpadłam na pomysł, aby przedstawić książkę Z. Nasierowskiej i Janusza Majewskiego Fotografia smaku czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości. Od razu nadmienię, że nie jest to nowość, gdyż książka została wydana w 2011 (wydawnictwo Marginesy). Poleciła mi ją znajoma pani bibliotekarka, której żaliłam się na brak pomysłów kulinarnych. Od tej chwili nie mogę rozstać się z książką i przedłużam ciągle termin jej zwrotu ( o dzięki kochana Pani Aniu!). Po pierwsze wielkie brawa dla pani Anny Pol za całą szatę graficzną, zdjęcia, ilustracje i te ryciny z Nowoczesnej kuchni domowej, wydanej w 1935 roku. Całość jest tak piękna, że mogę przeglądać tę książkę bez końca. Każdy przepis opatrzony jest komentarzem Janusza Majewskiego, który dodaje potrawom niezwykłego smaczku. A menu dosłownie dla każdego. Jeszcze nie wypróbowałam wszystkich przepisów, ale z całego serca mogę polecić: ciasto pani Ani, zupę cebulową, kotlet schabowy (rewelacyjny sposób na niezwykłą kruchość mięska - gazowana woda mineralna), mus czekoladowy, jabłka w cieście francuskim, pasztet warzywno-mięsny z sosem jogurtowym, ciasto z jabłkami.
Czyta się świetnie, ogląda jeszcze lepiej, a smakuje...palce lizać!

3 komentarze:

  1. Mnie ten schabowy zainteresował :-) a do niego przysmażana kapustka :-) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Nasierowska zaproponowała do schabowego ogórek kwaszony i ubite ziemniaczki, ale kapustka... jestem jak najbardziej za. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogórek kiszony i ubite ziemniaczki dopełniają niebiańskich rozkoszy podniebienia :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz swój ślad